Mare nostrum 2022

Antiikin myytit ja kertomusperinne

Suomen Ateenan-instituutin ystävät r.y:n, Villa Lanten ystävät r.y.:n sekä Lähi-idän instituutin ystävät r.y.:n yhteinen esitelmäilta Mare nostrum järjestetään Helsingin yliopiston Metsätalossa tiistaina 26.4. klo 18.00 alkaen. Tilaisuuden teemana on ”Antiikin myytit ja kertomusperinne” ja järjestävänä tahona toimii SAIY. Tapahtumaa voi seurata myös etäyhteyksin (ks. linkki alla). Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

Tilaisuudessa puhuvat Villa Lanten ystävien edustajana FT Marja-Leena Hänninen, SLIY:n edustajana FT Joonas Maristo ja SAIY:n edustajana FT Vesa Vahtikari.

Aika:
Paikka:
Web-linkki:

Tiistai 26.4.2022 klo 18.00–20.00
Unioninkatu 40 (Metsätalo), sali 6 (esteetön tila)
https://video.helsinki.fi/unitube/live-stream.html?room=l31

Tapahtumaa koskevat tiedustelut voi osoittaa SAIY:n sihteerille (ateenanystavat[at]gmail.com).

Ohjelma

18.10–18.15

Alkusanat

18.15–18.45

Vesa Vahtikari: Antiikin Kreikan mytologia 30 minuutissa

18.45–19.15

Marja-Leena Hänninen: Rooman myyttiset juuret, pakolaisuus ja kansojen kohtaamiset

19.15–19.45

Joonas Maristo: Ferdowsin Kuninkaiden kirja (Šāhnāma) – Iranin kansalliseepos

19.45–20.00

Keskustelua ja loppusanat

Puhujien esittelyt

Vesa Vahtikari (FT) on antiikintutkija ja suomentaja, joka on perehtynyt mm. antiikin kreikkalaiseen teatteriin. Hän on toiminut Ateenan-instituutin tutkijaopettajana ja suomentanut mm. kreikkalaista tragediaa. Hän myös päätoimittaa Helikon-lehteä.

Marja-Leena Hänninen (FT, dos.) on antiikintutkija ja tietokirjailija. Hän on perehtynyt mm. antiikin roomalaiseen uskontoon, arjen historiaan sekä naisten ja perheen rooliin antiikin maailmassa ja mm. toimittanut artikkelikokoelman Vieras, outo, vihollinen: Toiseus antiikista uuden ajan alkuun (SKS 2013).

Joonas Maristo (FT) on arabialaiseen ja persialaiseen historiankirjoitukseen erikoistunut tutkija Helsingistä. Hän myös suomentaa runoutta persiasta. Hänen viimeisin käännöskokoelmansa on valikoima Rumin (1207–1273) nelisäkeitä nimeltään Humalan ja lemmen lauluja (Aviador 2022).

KUVA YLHÄÄLLÄ: ODYSSEUS JA SEIREENIT. ROOMALAISAIKAINEN MOSAIIKKI. BARDON KANSALLISMUSEO, TUNISIA. (WIKIMEDIA COMMONS)

KUVA ALHAALLA: DIONYSOS MUUTTAA MERIROSVOT DELFIINEIKSI. ROOMALAISAIKAINEN MOSAIIKKI. BARDON KANSALLISMUSEO, TUNISIA. (WIKIMEDIA COMMONS)