Esitelmäilta 26.10. klo 18.00: Liisa Kaski, ”Porfyrioksen Sielullisten vahingoittamista vastaan – jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain lainattua”

PELTOPYY OLI PORFYRIOKSELLE LÄHEINEN LINTU. ROOMALAISAIKAINEN MOSAIIKKI EGYPTISTÄ (1. TAI 2. VUOSISATA JKR.). (KUVA: BROOKLYN MUSEUM, MUSEUM COLLECTION FUND)

Keskiviikkona 26.10. klo 18.00 FM Liisa Kaski pitää esitelmän ”Porfyrioksen Sielullisten vahingoittamista vastaan – jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain lainattua”. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Porthanian salissa P673 (Yliopistonkatu 3, 6. krs.), ja sitä voi seurata myös etäyhteydellä osoitteessa https://video.helsinki.fi/unitube/live-stream.html?room=l22.

Esitelmän abstrakti:

”Sielullisten vahingoittamista vastaan on uusplatonisti Porfyrioksen (n. 230–305) kirjemuotoinen tutkielma filosofisen kasvissyönnin perusteista. Tutkijaliitolta vastikään ilmestynyt suomennos on ensimmäinen Porfyrioksen laajahkosta tuotannosta suomeksi julkaistu teksti. Aiheeltaan varsin ajankohtainen teos on hyvä esimerkki siitä, miten antiikin ilmiöissä on usein jotain yhtä aikaa tuttua ja outoa. Pohdin esitelmässä näitä tuttuuden ja outouden kokemuksia kasvissyöntikeskustelun näkökulmasta: mikä Porfyriosta yhdistää nykyajan trendeihin, mikä taas erottaa niistä, ja olisiko sittenkin juuri eroavuuksissa teoksen suurin anti nykylukijoille.”

Liisa Kaski on antiikintutkija, folkloristi ja kääntäjä, jonka tuore suomennos Porfyrioksen teoksesta ilmestyi Tutkijaliiton kustantamana syksyllä 2022.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: